Gepubliseerd

Bericht van Emmeke bij de grens met Roemenië

Auteurs
Roemenië, 25 februari 2022

Lieve mensen,

Ik wilde even laten weten hoe ongelofelijk fijn het is om te weten dat zoveel mensen met ons meeleven. We hebben zoveel lieve berichtjes gekregen en mensen die aanbieden om te helpen, het doet ons echt heel erg veel goed om te weten dat jullie aan ons denken en om ons geven.

vluchtelingen

Still uit het Jeugdjournaal: Het gezin samen met anderen lopend onderweg naar de grens tussen Oekraïne en Roemenië.

Veilig in Roemenië, en nu?

Ik ben op dit moment veilig met de kids in Roemenië. Wij gaan ons nu beraden op de volgende stap, naar Nederland. Maar we hebben niet echt haast. Onze auto staat nog aan de andere kant van de grens dus we wachten even af of de wachttijden misschien korter worden en we de auto nog op laten halen. Verder ga ik ook even nadenken wat ikzelf nu kan betekenen voor de mensen en onze vrienden in Oekraïne. Vandaar even deze algemene update aan iedereen omdat ik nu even van Whatsapp ga om wat rust te creëren. Dus als mensen geen antwoord hebben gekregen is dat niet omdat ik niet blij ben met alle berichten.

Houd Oekraïne in het nieuws!

Verder wil ik vragen of iedereen zijn best wil doen om Oekraïne in het nieuws te houden. Ik kan niet zeggen hoe ongelofelijk het is om te zien hoe je land kapot wordt gemaakt, dat lijkt toch iets wat anderen overkomt. Maar het is de realiteit, vrienden zitten met kleine kinderen in schuilkelders, anderen staan 7 maanden zwanger aan het front. Doden liggen op straat waar ik mijn boodschappen doe en de jonge jongens die wij zo goed kennen worden de oorlog in gestuurd. Het is super onrealistisch, een absurde droom maar wel echt.

Een Blitzkrieg, dacht het niet!

Maar het goede nieuws is dat Rusland niet is gelukt wat het wilde, alle steden in een Blitzkrieg onder controle. De Oekraïners houden stand en zijn ongelofelijk strijdlustig zoals ik ook had verwacht. Als Rusland doorzet en Oekraïne bezet dan is alles wat we hebben opgebouwd kapot, en zelfs as dat niet lukt zal Oekraïne nooit meer hetzelfde land zijn. Maar jullie moeten niet onderschatten hoe belangrijk de steun is van het buitenland, hou het onder de aandacht. Bagataliseer het niet. En nooit nooit nooit had ik en velen met mij verwacht dat de bommen op Kiev zouden vallen. Dat gevoel dat je letterlijk moet vluchten voor bommen is onbeschrijfelijk. We weten echt niet waar Poetin toe in staat is nu hij heeft besloten om alle grenzen van redelijkheid te laten gaan.

Wees niet naïef

Dus wees alsjeblieft niet zo naïef als wij waren en sta hiertegen op. Als je zo de grens overloopt vanuit een oorlog de EU in dan is Oekraïne ineens niet meer ver weg. Wat ik denk ik wil zeggen is dat we allemaal na de Krim en Donbass in 2014 toch een beetje in slaap gesukkeld zijn maar dat kunnen we ons echt niet weer veroorloven. Hoe je het ook wendt of keert het is oorlog in Europa en het is gericht tegen Europa. Schud de activist in onszelf wakker en laten we zorgen dat dit Poetins ondergang wordt. Want dat kan echt, als we er maar met z’n allen voor durven te gaan.

Heel veel liefs Emmeke