Gepubliseerd

De weken van Emmeke

Auteurs

De dag dat ik aankwam in Roemenië, de dag nadat de oorlog in Oekraïne was begonnen, werd ik (Emmeke) gebeld door Wilfried de Moor en Johan Kruithof; twee Nederlandse ondernemers in Polen en goede vrienden van mij en Kees.

Beiden hebben sterke banden met Oekraïne en kennen het land goed. Zij realiseerden zich meteen dat er door de inval van Rusland al vrij snel een tekort aan allerlei zaken zou ontstaan bij ons op de boerderij en in het dorp. De gedachte was om aggregaten in te zamelen voor ons bedrijf en omgeving.

Nog dezelfde dag was er een groep samengesteld gebaseerd op plekken waar ingezameld kon worden, in het noorden, zuiden en midden van het land en Arno en Lesia Klijbroek die hun handelsbedrijf hadden achter moeten laten in Kiev, wierpen zich op om het transport en douanepapieren etc te organiseren. Er werd een oproep verspreid via onze netwerken. De planning was twee dagen inzamelen en dan een vrachtwagen van zuid naar noord Nederland rijden om alle spullen op te halen.

Naïef

Wat waren we naïef. De inval van Poetin bracht een enorme schok teweeg onder alle Nederlanders getuige de enorme demonstraties door heel Nederland. En de bereidheid om te helpen was enorm. Onze oproep ging al snel viral en wat er die dagen op ons afkwam, ging ons voorstellingsvermogen te boven. Er ontstonden files voor de inzamelpunten en mensen hebben geduldig uren staan wachten voor ze hun spullen af konden geven. Overal boden mensen spontaan hun hulp aan toen ze zagen dat de drukte ook ons overviel. In plaats van 1 vrachtwagen zijn er dat eerste weekend al meer dan 10 vrachtwagens geladen en richting Polen vertrokken om daar gesorteerd en over geladen te worden. Deze reden nu natuurlijk niet meer alleen naar onze boerderij maar naar allerlei plekken in Oekraïne waar ze nood hebben aan specifieke zaken.

Donaties

Inmiddels zijn er meer dan 40 vrachtwagens die kant op gegaan met allerlei nuttige spullen: aggregaten, waterpompen, medicijnen, medische hulpmiddelen en chirurgische instrumenten, matrassen, kleding, voedsel, babyvoeding, luiers, first-aid kits, zaklampen, nachtkijkers, radio’s, accu’s en noem maar op. Er zijn zelfs al twee trailers met 4x4’s vanuit Nederland, Engeland en Polen via ons die kant op gegaan. En niet onbelangrijk, vrijwel alles wat mensen doneren is van hoge kwaliteit, waar we in Oekraïne ook echt wat aan hebben.

Stichting de Leeuw Kyiv

Onze organisatie werd al snel aangevuld met andere Nederlanders uit Oekraïne die noodgedwongen hun leven daar achter hebben moeten laten. We zijn samengekomen in Stichting de Leeuw Kyiv. Een stichting die normaal gesproken verbonden was aan de Nederlandse School in Kiev, maar zich nu bezig houdt met het financieren van het transport van al deze goederen naar hun bestemming in Oekraïne. Ruimhartig is ook daaraan gedoneerd, zodanig dat wij nu verzekerd zijn van een stabiele transportlijn, ook voor de toekomst. Want zolang deze onzinnige oorlog langer doorgaat, zullen de tekorten ook oplopen. Vooral op plekken waar de grote hulporganisaties niet (kunnen) komen en geen mensen hebben en daar ligt onze grote kracht. Met het grote (boeren)netwerk dat we hebben in Oekraïne en de vele lokale contacten, kunnen wij spullen in Oekraïne krijgen op plekken waar deze het meest nodig zijn en onze lokale netwerken zorgen voor een passende verdeling.

Dankbaar

Wij zijn iedereen die zich voor ons en Oekraïne inzet enorm dankbaar en we hopen dat jullie dat in de toekomst ook blijven doen. Want zelfs als de oorlog binnenkort zou stoppen, dan is jullie hulp nog steeds nodig om alles wat Poetin kapot heeft weten te maken weer op te bouwen.

Namens alle Oekraïners ontzettend bedankt voor jullie hulp, zorg en aandacht. Wij geven niet op en jullie hopelijk ook niet.

Slava Oekraïne!